Çocuğunuzun Sinirlenmesinin Sebebleri

Çocuklar bir yaşından bu yana öfkelenme ve bunu gösterme davranışına başlamaktadır.

 0
Çocuğunuzun Sinirlenmesinin Sebebleri

Hiçbir çocuk “hayır” yanıtını sevmediğinden aradığı gerçekleşmeyen her çocuk, bağırma, ısırma, vurma ve kendini yere atma yöntemlerine başvurabilir.

Çocuğun öfkesinin arttığı bu benzeri vaziyetlerde çocuğa öfkeyle reaksiyon göstermek yapılmış olan en büyük yanlıştır.

Memorial Ataşehir Hastanesi Genç ve Ergen Psikolojisi Bölümü’nden Uz. Psk. Özge Merve Türk, çocuklarda sinir denetimiyle ilgili bilgi verdi.

Çocuk sinirini dikkat çekmek amaçlı kullanır

Sinir, spontan ve naturel olarak yüzde kızarma, kalbin çarpması ve minik çocuklarda ağlama krizlerine varan reaksiyonlar olarak meydana çıkabilir. Doğumundan sonraki dönemde gereksinimlerinin ağlama ile giderildiğini ve etrafı harekete geçirebildiğini ağır ağır öğrenen çocuk , ihtiyaçları giderilmediğinde düş kırıklığıyla tanışır ve bir çaresinin ağlamak olduğunun farkına varır.

Çocuklar bir yaşından bu yana öfkelenme ve bunu gösterme davranışına başlamaktadır. Kızgın davranışlar çoğunlukla inşa etmek istediğini yapamama, istemediği bir şeyi yapma, bir sürü yorulma, acıkma, kendini ifade edememe ve ebeveynlerin ilgisini çekmek için kullanılan bir yoldur .
Ben merkezli ve dürtüsel durumda olan genç bu dönemde davranışlarını engellemek istemez ve onu yönlendirmeye personel ebeveynler ile zıtlaşır. Kriz de tam bu noktada başlar.

Öfke krizi amaçlı en ciddi dönem 2 yaş!

“Korkunç 2 yıl ” (terrible two) olarak adlandırılan 2 yıl çağı çocuğun yürümeye ve konuşmaya başladığı, çevre üstünde hâkimiyetinin arttığı, kendini dünyanın merkezindeymiş benzeri hissettiği aşamadır . Genç engellenmekten hoşlanmaz. Bu vaziyet da karşılıklı gerginliği artırır ve çocukta tutturmalar, olumsuz tavırlar sinir krizlerine dönüşebilir.

Çocuğun öfkesi karşısında ne yapılmamalı?

  • Çocuğun gerginliğini hepten artıracağından onun kızgın tutumlarına karşılıklı reaksiyon verilmemelidir.
  • Çocuğu odaya kapatarak cezalandırmak benzeri öfkeyi artırıcı ve manasız davranışlardan uzak durmak gerekir.
  • Çocuğa kızgın biçimde davranmak çocuğun da kızgın biçimde davranması amaçlı model oluşturmaktadır. Bu yüzden çocuğa kızgın davranılmamalıdır.
  • Çocuğun her talebi hemen mahaline getirilmemelidir. Nedeni Ise bu çabuk bir çözümmüş benzeri görünse de çocuğun öfkelenmek ve istediğinin olması içinde ilişki kurmasını ve bu davranışını pekiştirmesini sağlamaktadır.

Çocuğun öfkesi karşısında ne yapılmalı?

Öfke krizi esnasında uslu kalınmalı, kriz anı geçince çocukla konuşulmalı, hisler dışa vurulmalı ve böylece 2 tarafın da deşarj olması sağlanmalıdır.
Çocuk; öfkesi nedeni ile vuruyorsa çocuğu yalnızca tutmak ve onla beraber göz kontağı kurarak bunu tekrar yapmamasını ifade etmek doğrudur.
Davranışlarda tam olarak olmak gerekir. Mesela yatma saatinde “yatağa gitmek arzu eder misin?” benzeri açık uçlu bir soru mahaline “yatağa gitme saati” demek krizleri önlemekte faydalıdır .

Çocuğun öfkesine çözüm olarak ne uygulanabilir?

Çocuğun sinir problemi çözülemediğinde ve ilerleyen yaş grubundaki uyarı eksikliği, hiperaktivite, endişe , bunalım benzeri psikiyatrik tabloların da eşlik ettiği sinir kontrol sıkıntıları yaşanabilmektedir. Bu nedenle ailelerin danışmanlık hizmeti alması faydalıdır . Oyun terapisi teknikleri ile yapılan psikoterapi zamanı bu konuyla alakalı faydalı yöntemler içinde bulunmaktadır.

Tepkiniz Nedir?

like

dislike

love

funny

angry

sad

wow

super superaktuel.com web sitesi ziyaretçiler için hazırlanmış güncel bilgilerin düzenli oluşturulduğu bir web sitesi olup, doğru bilgiler sunmayı hedefleyen bir ücretsiz bilgi kaynağıdır. Süper Aktüel genel olarak dev bir arşiv oluşturmak maksadı ile yayın hayatına başlayıp bilinenleri daha da detaylarına inerek son kullanıcıya ulaştırmayı hedeflemiştir