Saçkıran Nedir Kimlerde Görülür, Tedavi Yöntemleri Neler?

Stres üzüntü yaşayan kişiler saçkıran hastalığının daha çabuk yakalanabiliyorlar. Bu problem aslında sadece saçları değil vücudun her tarafında ki kılları etkilemektedir. Özellikle kaş kirpik sakal bıyık gibi alanlar daha belirgin bir şekilde dökülmektedir.

 0
Saçkıran Nedir Kimlerde Görülür, Tedavi Yöntemleri Neler?

Araştırmalara göre saçkırana yakalanan insanların ortak olarak yaşadıkları bazı sorunlar vardır. Bunların başında kesinlikle stres yer alıyor. Moral bozukluğu tip sorunlar saçkırana yakalanma riskini daha da çok arttırıyor.

Bunun gibi bazı hastalıklar bağışıklık sistemini aşırı duyarlılık sonucu oluşabiliyor. Saçkıranda bunlardan bir tanesidir. Vücudumuzdaki sistemler bazı dokular yabancı olarak algılanıp onların yok edilmesine karşı bir savaş başlatıyor. Bu da saçların dökülmesine sebep oluyor bağışıklık sistemi ile oluşan bu hastalıklar yok olmak yerine daha da fazla yaygınlaşan biliyor.

Saçkıran belirtileri olarak sayabileceklerimiz, yuvarlak, bozuk para büyüklüğünde parçalar halinde yer yer oluşan, saç köklerini etkileyen saç dökülmeleridir. Saçkıran yaş, cinsiyet fark etmeksizin her kişide görülebilir. Ama özellikle çocuk yaşlarda başladığı görülür.

Aşırı stres: Özellikle çok riskli sınavlara girecek olan öğrencilerin başına gelebiliyor. Aynı şekilde ailede birilerinin vefat etmesi sonucu bu stresler kat kat oranla artabiliyor.

Genetik: Genelde erkeklerde görülen saç dökülmelerine genetik asıllı olduğunu söylesek de aynı durum saçkıran hastalığı açısından da geçerlidir. Yani bu durum ailede daha önce yaşanmışsa bu riski çocukları da geçebilir ve genetik açıdan geçme riski oldukça yüksektir. Ancak saçkıran bulaşıcı mı derseniz asla değildir.

Bağışıklık Sistemi: Bağışıklık sisteminin asıl görevi dışardan gelen zararlı bakterilere karşı vücudu korumaktır. Fakat saçkıran oluştuğu zaman bu sistem vücudu koruyacağına aksine vücuda savaş açar. Bu tarz durumda beyaz kan hücreleri saç kökündeki hücrelere saldırır. Bunlardan etkilenen saç kökleri zayıflar ve saçlar uzamaz. Ama yine de vücudumuz bu köklere bağışıklık sisteminin yenemeyeceği hücreler yollayarak yeniden saç çıkmasını sağlar.

Saçkıran belirtileri genellikle erkeklerde saçlarının kalite kaybına uğramasıyla başlar. Ama çoğu zaman da en ufak bir belirtisi dahi olmaz. Ama şuna dikkat etmemiz gerekir. Aşırı stres altında yaşıyorsanız saçkıran hastalığına yakalanma riskiniz yüksektir. Sadece saçkıran hastalığı değil stresin de beraberinde getirdiği birçok hastalığa yakalanabilirsiniz.

Saçkıran hastalığının belirtileri, ilk başlarda saçlar ufak bir alanda birden dökülme yaparak gösterir kendini sonra o dökülen alanlarda genişlemeler meydana gelir son evrede ise o dökülen yerlerde saçlar beyaz veya açık sarı olarak çıkmaya başlar saçların çıkması çok çok uzun zamanlar alabilir. Bazı tedavi süreçlerinde özelliklede sarımsak tedavisi gibi yöntemlerde saçın dökülen yerlerinde çıkan saçların tekrardan dökülmesi gözlemlenebilir.

Yine en çok merak edilen konulardan biriside bu hastalığın bulaşıcı olup olmadığıdır. Yolda veya çevrede gördüğümüz saçkıran hastasına rahatlıkla fark edebiliriz. Genellikle bu insanlara karşı içimde bir korku oluşur acaba bize de bulaşır mı diye fakat saçkıran hastalığı kesinlikle bulaşıcı değildir.

Saçkıran Nasıl Geçer?

Saç kıran bulaşıcı olmaması nedeniyle tehdit edici bir hastalık değildir ancak kişinin sosyal hayatını etkileyerek, psikolojik baskı oluşturabilir. Saçkıran tedavisinin bazı kişilerde uzun yıllar sürebildiği, bazı kişilerde ise uygulanan tedavi sonrasında tekrar etmediği gözlenmiştir. Burada önemli olan bir uzmana görünmek ve tedavi konusunda kararlı olmaktır. Saçkıranın tedavisi mümkün bir hastalık olduğu unutulmamalıdır.

Tedaviye başlarken öncelikle tetikleyici etkenler olan stres ve üzüntü gibi ortamlardan uzak durmak gerekir, aksi takdirde tedavi süresi uzar. Bu rahatsızlık ortalama 2 ay ile bir yıl süresince tedavi edilebilir.

Kortizon Enjeksiyonu ve Merhemi

Tıbbi açıdan en çok uygulanan saç kıran ilacı kortizon enjeksiyonudur. Bu yöntemde çok ince bir iğne ile saç köklerine kortizon enjekte etmektedir. Aynı yöntem kortizon içeren kremlerle de yapılabilmektedir. Yine kortikosteroidler, immün sistemi baskılayan hap iğne veya merhemler saçkıran hastalığında kullanılan bazı ilaçlardır. Kortizonlu merhemlerin yanı sıra, %5 lik minoxidil ve bunun yanında bazı steroidlerin birkaç hafta boyunca kıl ve saç kaybı yaşanan bölgeye vermesi de uygulanan tedavi yöntemlerinden biridir.

Bitkisel olarak saçkıran tedavisinde kullanılması gereken ilk şey sarımsaktır. Başarı oranı %50 olduğu halde her iki insandan birinde mutlaka etkilidir. Ama tabiki bu saçkıran tedavisi yönteminde hemen gerçekleşmesi beklenemez. Tüm saçkıran çeşitlerinde en az 2 ay kadar sarımsak tedavisi kullanılmalıdır.

Saçkıran tedavisini uygularken yapmanız gereken. Sarımsağı ortadan kesip açılma olan bölgeye tahriş etkisi yaratana kadar sürmektir. Mezoterapi ile hızlı bir şekilde tedavi yapabilirsiniz.

Tepkiniz Nedir?

like

dislike

love

funny

angry

sad

wow

super superaktuel.com web sitesi ziyaretçiler için hazırlanmış güncel bilgilerin düzenli oluşturulduğu bir web sitesi olup, doğru bilgiler sunmayı hedefleyen bir ücretsiz bilgi kaynağıdır. Süper Aktüel genel olarak dev bir arşiv oluşturmak maksadı ile yayın hayatına başlayıp bilinenleri daha da detaylarına inerek son kullanıcıya ulaştırmayı hedeflemiştir